STIRI

Drept de joc jucatori

Dreptul de joc pentru competițiile locale și naționale, sub egida FMR

 

Numarul deciziei: 177/30.07.2021

Modalitatea de implementare: imediat dupa aprobare

Textul deciziei/comunicatului aprobat:

Dreptul de joc al jucatorilor pentru competitiile locale si nationale, organizate sub egida FMR. Decizia se va aplica incepand cu sezonul 2021

1. In competitiile locale organziate sub egida FMR vor avea drept de joc doar jucatorii inregistrati pe site-ul FMR, conform deciziilor emise anterior de Federatie, cu aplicarea conditiilor si a termenelor prevazute in prezenta decizie si a regulamentelor in vigoare.

2. Fiecare echipa participanta va depune la Comisia de organziare locala (COL), alaturi de Cererea de inscriere a echipei in competitie si un tabel nominal care trebuie sa cuprinda lotul integral de jucatori. COL are obligatia de a inscrie toti acesti jucatorii pe site-ul Federatiei, in lotul fiecarei echipe din competitie.

3. Nu au drept de joc jucatorii care evoluează in campionatele de fotbal din Liga 1 și Liga 2 din țară sau din străinătate, in campionatele de futsal din străinătate si jucătorii de futsal care au avut selecții la echipa națională a României in sezonul competițional curent (se consideră selecție participarea la meciuri amicale și oficiale in anul in curs); Decizia 163/22.02.2020 se abroga.

4. Incepand cu sezonul 2021, din lotul unei echipe de minifotbal pot face parte maxim cinci jucători care sunt legitimați și evoluează în sezonul respectiv, la fotbal - Liga 3 din țară sau din străinătate, respectiv futsal - Liga 1 din țară. Decizia 163/22.02.2020 se abroga.

5. Din cei cinci jucători mentionati, maxim doi pot proveni de la echipe de futsal - Liga 1, din țară.

6. Pentru a obtine dreptul de joc la competitiile de minifotbal locale si cele organizate de Federatie, jucatorii cu varsta intre 16 ani (impliniti) si 18 ani (neimpliniti) trebuie sa prezinte, in momentul legitimarii, un acord in scris din partea unuia dintre parinti, al tutorelui sau a unei alte persoane in grija careia se afla jucatorul. Actul va fi depus la Comisia de Organziare impreuna cu Cererea de legitimare. Documentul trebuie prezentat de jucator si cu ocazia competitiilor organizate la nivel national.

7. Jucatorii juniori intra sub incidenta punctelor 2 si 3, din momentul in care debuteaza in competitiile de seniori la echipe din tara sau strainatate (Liga 1, 2, 3 de Fotbal si Futsal Liga 1). Se considera debutat cand joaca efectiv (cand intra pe terenul de joc ca jucator).

8. La o echipa care se califica la o competitie nationala desfasurata sub egida FMR au drept de participare maxim doi jucatori cu cetatenia straina, daca intrunesc una din urmatoarele conditii:

a) au drept de sedere pe teritoriul Romaniei;

b) efectueaza stagiu de studii (dovedit cu carnet de student sau alt act doveditor);

c) este angajat al unei societati (dovada angajarii, contract, etc.);

Aceasta categorie de jucatori va fi inregistrata pe pagina electronica sau in registrele FMR, la rubrica “Jucatori straini”.

d) pot face exceptie, echipele care au folosit mai multi jucatori pe toata durata competitiei locale (min. 6 luni), situatie care poate fi dovedita prin rapoartele de arbitraj ale campionatului.

e) in cazurile speciale, CEX va analiza si va lua o decizie in acest sens.

9. Reguli privind transferul jucatorului de minifotbal incepand cu sezonul 2021

9.1. Un jucator se poate transfera dintr-un campionat in altul doar in baza Acordului de transfer, modelul emis de FMR. Pe acesta trebuie sa apara obligatoriu semnatura jucatorului, a delegatului echipei de unde pleaca si a organizatorului competitiei unde a evoluat jucatorul.

9.2. Transferul jucatorilor intre doua campionate sau in cadrul campionatului local (doar intre echipele din acelasi campionat) se poate efectua conform deciziei 103/09.02.2017. Echipele participante la competitiile nationale pot efectua transferuri (locale si nationale) doar prin Comisia Statutul si Transferul Jucatorului de Minifotbal (CSTJ) din cadrul FMR. Taxa ramane nemodificata, 50 lei/transfer.

9.3. In situatii exceptionale, CEX al FMR poate modifica aceste perioade cu conditia ca orice modificare sa fie anuntata cu cel putin trei luni inainte de aplicarea ei.

9.4 Un jucator transferat trebuie sa evolueze la noua echipa, minim 5 luni de la data in care care s-a operat transferul.

9.5. Intre doua editii de campionat, jucatorii au dreptul sa solicite transferul, fara acordul clubului, prin intermediul Comisiei Statutul si Transferul Jucatorului de Minifotbal (CSTJ) din cadrul FMR, prin achitarea taxei de compensare catre echipa la care este legitimat. Dosarul depus la comisie trebuie sa contina urmatoarele documente: 

- Acordul de transfer (semnat de jucator si de Organizatorul unde a evoluat ultima data); 

- Dovada achitarii taxei de compensare (500 lei) catre Organizatorul unde a evoluat echipa la care este legitimat jucatorul si dovada achitarii catre FMR a taxei de comisie CSTJ (100 lei). Organizatorul local care incaseaza taxa de compensare ARE OBLIGATIA sa vireze suma de 500 lei catre echipa la care a fost legitimat jucatorul.

Decizia 163/22.02.2020, decizia 104/25.02.2017 si decizia 106/21.08.2017 se abroga.

Primul aliniat din decizia 117/16.01.2018 se abroga, iar in continuare se respecta restul prevederilor din decizia 117/16.01.2018

Comitetul Executiv al FMR